Aktuality

Úprava břehů u koupacího jezírka

Koupací jezírko

Koupací jezírko

Jednou z nejdůležitějších a nejhezčích prací při tvorbě jezírka, které byste měli věnovat dostatek pozornosti, je úprava břehu u vašeho koupacího jezírka. Pokud chcete, aby vaše jezírko vypadalo co nejvíce přirozeně, vydejte se na procházku k některému rybníčku a podívejte se, jak takové jezírko a jeho břehy vypadají. Zjistěte si, jaké rostliny kolem rostou a načerpejte inspiraci.

Důležitým krokem při budování jezírka je vhodné zvolení izolační jezírkové fólie. Ta se vyrábí v různých barvách, zvolit si tedy můžete fólii černou, světle zelenou, tmavě zelenou a další. Ideální je zvolit barvu tmavě zelenou, jakou mají i vodní řasy. Řasy, které v jezírku vznikají, se často drží na stěnách jezírka a dojde-li k jejich odloupnutí a k odhalení folie, bude jiná barva fólie vypadat trochu rušivě.

Důležité je co nejpřirozeněji zakrýt vyčnívající části jezírkové fólie, které přečnívají přes břeh jezírka. Jednou z možností je přikrýt fólii pomocí pařezů a kmenů starých stromů, jistě také využijete kameny nejrůznějších tvarů a velikostí.

Zakryté by měli být všechny část jezírkové fólie, zvlášť, pokud se rozhodnete pro fólii černé barvy. Černá barva totiž více přitahuje sluneční paprsky a více tedy ohřívá vodu v jezírku. Na zakrytí vyčnívajících částí můžete použít např. fólii s pískovým či štěrkovým potiskem, což bude vypadat velmi autenticky.

Velikost břehu u jezírka je samozřejmě na vás, ale nebojte se větších ploch. Prospějete tím především především rostlinám, které vám tak během pár let vytvoří krásnou kulisu. Tuto plochu začnou velmi brzy využívat také nejrůznější živočichové.

Veškeré přírodní materiály, jako jsou kmeny, pařezy či kameny, neplní jen funkci estetickou, ale také praktickou. Tyto materiály totiž brání vodě, aby se nevylévala do okolí a aby se dešťová voda naopak nevlévala do jezírka.
Okolo jezírka můžete také umístit naplocho štípaný kámen, mezi který můžete vysázet nejrůznější vodní rostliny, např. kapradí, dekorativní trávu apod.

Datum: 12.11.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.