Aktuality

Péče o koupací jezírko na podzim

Jezírko na podzim

Jezírko na podzim

Podzim je obdobím, kdy se vše připravuje na zimu. Ne jinak je tomu i u koupacího jezírka, které se stejně jako zbytek zahrady musí na zimní období pořádně spořádat.

Během podzimu například dochází k odumírání rostlin, které se tak připravují na zimu. Veškeré odumřelé části rostlin odstranit, aby se zabránilo hromadění organické hmoty v jezírku a jejímu následnému rozkládání. K tomu dochází i při rozkladu spadeného listí, proto je nutné ho z vody odstranit.

Pokud máte jezírko umístění v blízkosti stromů, je nejlepší, když nad hladinu jezírka natáhnete síť, která by veškeré listí dokázala zachytit. Pokud tuto možnost nemáte, můžete k odstranění nečistot ze dna jezírka použít vodní vysavač.

Je také potřeba myslet na ryby v jezírku a připravit je na chladné dny, kdy teploty klesnou pod bod mrazu a hladiny jezírka pokryje souvislá vrstva ledu. V ledu je nutné vytvořit a neustále udržovat místo bez ledu. V jezírku totiž neustále dochází k tvorbě jedovatých plynů, které musí někudy unikat ven, jinak by mohlo dojít k úhynu ryb. Výborným řešením může v tomto případě být Icefree zařízení plovoucí na vodě, a které pomocí čerpadla dopravuje vodu z hloubky asi 40 cm k plováku a tím udržuje na vodní hladině nezamrzající otvor.

Nutné je také pomalu upravovat krmné dávky. U ryb totiž s klesající teplotou dochází také se snižování schopnosti trávit potravu. Rybám tak během podzimu snižujeme dávky krmiva.

Skvělým pomocníkem při čištění jezírka je skimmer, který z vodní hladiny sbírá spadené nečistoty ještě předtím, než se stačí potopit na dno. Nečistoty posbírané tímto přístrojem pak buďto zůstávají v zádržném košíčku nebo jsou pomocí čerpadla dopraveny do filtru, tady záleží na typu skimmeru. Výhodou je, že větší část nečistot se tak vůbec nedostane na dno jezírka, takže nedochází k rozkladu. To samozřejmě příznivě ovlivňuje kvalitu vody a zabraňuje vzniku jedovatých plynů pod ledovou vrstvou.

Datum: 14.10.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.