Aktuality

Tvar koupacího jezírka

 

Přírodní jezírko ke koupání

Přírodní jezírko ke koupání

V dnešní době není nijak složité vytvořit si jezírko, které bude mít tvar přesně podle vašich představ. Dříve byl tvar do jisté míry ovlivněn materiálem, ze kterého se koupací jezírko vyrábělo, tedy betonem. V dnešní době se ale od tohoto materiálu ustupuje a do popředí se dostává hydroizolační fólie, jejíž velkou výhodou je to, že dokáže velmi dobře okopírovat výkop, ať už má sebevíce složitější tvar.

Samozřejmě je možné rozhodnout se tak, že regenerační zóna koupacího jezírka bude mít nepravidelný tvar, zatímco část určená ke koupání bude pravidelná. Výhodou tohoto řešení je, že na rovné ploše se nevytvoří faldy a rozhodně se také lépe čistí a udržuje.

Při výběru tvaru vašeho koupacího jezírka byste měli pamatovat na jedno základní pravidlo, které je, že jeho tvar má korespondovat s dalšími tvary v zahradě. Pokud tedy máte rádi rovné, pravidelné tvary, je pro vás nejvhodnějším řešením koupací jezírko obdélníkového tvaru. Objevují-li se ve vaší zahradě kulaté tvary, měli byste volit oválné jezírko.

Nachází-li se vaší zahradě všechny možné tvary, určitě neuděláte chyby nepravidelným tvarem koupacího jezírka. K nepravidelnému tvaru jezírka se také často přistupuje v případě, kdy vytvoření pravidelného tvaru brání například stromy, altány nebo třeba cesty.

Pokud si tvarem koupacího jezírka nejste jisti, poraďte se raději se zahradním architektem, který vám poradí, jak i jezírko větších rozměrů vhodně umístit do vaší zahrady. Jedná se přece jen o velký zásah do vaší zahrady, který na dlouhou dobu silně ovlivní celý její vzhled.

Nejčastěji se samozřejmě setkáte s klasickými tvary, jako je kruh, obdélník, ovál nebo ledviny. Pokud chcete ušetřit na fólii, volte tvary co se nejvíce podobají kruhu. Čím víc se totiž tvar blíží kruhu, tím je potřeba relativně méně fólie nutnou na zakrytí požadované plochy.

Datum: 30.6.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.