Aktuality

Typy přírodních koupacích jezírek

Přírodní koupací jezírko

Přírodní koupací jezírko

Přírodní koupací jezírka jsou trendem poslední doby. Podle různých kritérií se rozlišují nejrůznější typy jezírek

Velká přírodní koupací jezírka představují první typ, který funguje zcela bez technických přístrojů a o čištění se tak starají pouze samočisticí funkce jezírka. Koupací část jezírka je v tomto případě poměrně malá, zabírá pouze 30% povrchu hladiny, zbytek tvoří regenerační část.

Druhým typem jsou pak koupací jezírka s umělou cirkulací vody, pro které je typické, že jsou vybaveny čerpadlem s nízkou spotřebou energie. Dále u nich nesmí chybět potůček, kaskáda nebo fontána, tedy doplňky, které zajišťují pohyb vody v jezírku. Za jeden den se tak přečerpá přibližně 30% vody v jezírku. Tyto přístroje mají za úkol pouze pomáhat přirozeným samočistícím procesům probíhajícím v jezírku. Poměr koupací a regenerační zóny u tohoto typu koupacího jezírka pak je 1:1.

Dále existují koupací jezírka s dnovou výpustí a skimmerem, u kterých je znečištěná vody čerpána spodní výpustí, tzv. gulou do mechanických filtrů. Skimmer se pak stará o redukci nečistot na vodní hladině. Voda zbavená veškerých nečistot se poté vrací do jezírka např. potůčkem, vodopádem nebo kaskádami. Díky těmto zařízení je minimálně jednou denně přefiltrována veškerá voda v jezírku. Tento typ jezírka tak může mít poměr koupací a regenerační zóny 2:3.

Dalším typem jsou koupací jezírka s filtrací. V případě, že na zahradě nemáte dostatek místa, abyste v koupacím jezírku vytvořili dostatečně velkou regenerační zónu, je nutné vybavit jezírko účinnou filtrací. Tato filtrace nahrazuje samočisticí pochody v jezírku tím způsobem, že filtrační média poskytují dostatečně velký prostor pro usazení tzv. užitečných bakterií, které čistí vodu v koupacím jezírku. Dobře také uděláte, pokud filtraci doplníte o UV lampu, díky čemuž můžete regenerační plochu koupacího jezírka výrazně zredukovat.

Datum: 12.6.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.