Aktuality

Čerpadla pro koupací jezírka

jezriko-koupaci-4Každé koupací jezírko by mělo být vybaveno kvalitním jezírkovým čerpadlem, nejlépe pak cirkulačním, které se vyznačuje dlouhou životností, menší spotřebou elektrické energie, a které zvládne být po celý rok nepřetržitě v provozu. Další výhodou je, že netvoří tlak a velké množství vody přenáší i bez navýšení tlaku, který je společně s vysokou rychlostí proudění vody špatný pro mikroorganismy. To jsou nesporné výhody, kterými se tento typ čerpadel může pochlubit oproti běžným čerpadlům.

Rozlišují se dva typy instalace čerpadla do jezírka. V prvním případě jde o tzv. suchou instalaci, která se používá u čerpadel vhodných pro externí umístnění mimo jezírko. Čerpadlo se v tomto případě musí umístit hlouběji než je hladina vody, spojovací hadice přitom musí být ještě před zapnutím čerpadla naplněna vodou. Jinak by čerpadlo nebylo schopno samo nasávat vodu.

Druhým typem je pak mokrá instalace. U ní je důležité, aby bylo čerpadlo ve vodě postaveno na rovném podkladu, tedy na plochém kameni, dlaždici nebo betonu. Umístit ho můžete také na dno jezírka, i když to se moc často nedoporučuje. Hrozí totiž, že by čerpadlo mohlo za dna nasávat bahno. Výškový rozdíl, který musí vzniknout mezi výtokem čerpadla a filtrem, by měl být takový, aby průtok přes filtrační zařízení odpovídal typu čerpadla a filtru. Také se nedoporučuje míchat vodu na povrchu jezírka s tou ze spodní oblasti, které má nejlepší kvalitu a nízkou teplotu. Z toho důvodu byste čerpadlo měli umístit přibližně 15-20 cm nad dnem jezírka.

Samotná montáž čerpadla se pak provede propojením hadice, hadicového stupňovitého trnu a sponky na filtr. Přitom by kabel a připojovací potrubí měli být vedeny tak, aby jejich cesta k filtru, tedy k rozvaděči, byla co možná nejkratší. Kabel by měl být přitom k potrubí velmi dobře upevněn a dobře chráněn před poškozením.

Jezírkové čerpadlo se nikdy nesmí provozovat bez průtoku vody!

Datum: 29.5.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.