Aktuality

Schůdky do koupacího jezírka

schodiste-do-jezirkaPři plánování stavby jezírka je nutné pamatovat nejen na to, jak bude jezírko veliké či do které části zahrady jej umístíte, ale také je důležité si ujasnit, jakým způsobem se budete do koupacího jezírka dostávat. Úplně nejlepší je, pokud se do části jezírka, která je určená ke koupání, dostanete pohodlně díky svažujícímu se břehu. Pokud je ale koupací část přístupná jedině v hluboké části, představují chůdky vaši jedinou možnost.

Pokud jde o použitý materiál, rozhodně nejlépe se k přírodnímu koupacímu jezírku hodí schody či schůdky vyrobené ze dřeva. Dřevo má oproti jinému materiálu několik nesporných výhod. Z praktického hlediska se jedná o materiál, který je na rozdíl od kovových schůdků teplý na dotek, mimo to se také velmi snadno upevňuje. I když se to možná nezdá, dřevěné žebříky, pokud jsou správně ošetřeny, vydrží ve vodě řadu let.

Pro výrobu dřevěných schůdků určených pro jezírka se nehodí libovolné dřevo, ale pouze kvalitní, tvrdé dřevo jako je například dub. Ovšem nejlepší jsou dřeva exotická, především pak bangkirai, ze kterého se vyrábí také mola nebo terasy.

Schůdky do plavecké části vašeho koupacího jezírka samozřejmě mohou být také vyrobeny z nerezového kovu. Kvůli větší bezpečnosti by schodnice měli být vybaveny protiskluzovou fólií.

K dřevěným schůdkům se skvěle hodí také dřevěné molo, které je ideální umístit nad nejhlubší část jezírka. Díky tomu si budete moct užívat skákání do vody, aniž byste se museli bát poranění. Schůdky, ať už dřevěné či kovové, se do vody nikdy neinstalují kolmo, ale vždy pod úhlem přibližně 80°. Díky tomu bude vstupování i vystupování z jezírka mnohem snadnější.

Při instalaci žebříku je nutné se ujistit, že jeho spodní část nebude mít ostré hrany. Větší stability můžete docílit v případě, když se žebřík opře o dno a jeho horní část se upevní do břehu vedle jezírka.

Datum: 30.3.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.