Aktuality

Typy koupacích jezírek podle množství techniky

Jezírko v zahradě

Jezírko v zahradě

Podle množství použitých technických zařízení se koupací jezírka dělí na pět základních typů.

Za první typ je považováno přírodní koupací jezírko bez technického zařízení. Pokud jde o úpravu vody, ta probíhá pomocí zooplanktonu a sedimentací. Užitková zóna, která by měla mít hloubku 2 – 2,5 m, by měla být oddělena od regenerační zóny, která by měla tvořit polovinu až 2/3 plochy jezírka.

Druhým typem je koupací jezírko s odsáváním hladiny, u kterého se polovina plochy jezírka využívá jako koupací zóna, a druhá polovina jako regenerační. Nečistoty z hladiny jsou pak z hladiny jezírka odstraňovány pomocí skimmeru.

Takovou střední cestou je koupací jezírko s pomalým mineralizačním filtrem, u kterého je poměr regenerační a užitkové zóny asi 40-60%. Na rozdíl od již zmíněných typů koupacích jezírek, tady je navíc vybudován mineralizační filtr, což je zařízení s minerální či umělou náplní s velkým aktivním povrchem. Na něm dochází k zachycování organických substancí, které se za podmínek nízkého obsahu kyslíku sbírají a mineralizují. Tohoto řešení se používá především v situaci, kdy se nárazově zvýší počet osob, koupajících se v jezírku.

Často můžete narazit také na typ biobazénu s jednoduchým biofiltrem. Pro něj je typické, že čerpadla jsou v provozu 24 hodin denně, čímž voda v jezírku neustále cirkuluje a prochází přes biofiltr. V provozu je také skimmer, kterým přes den proteče víc jak 100% objemu vody ve vašem jezírku. Množství roslin v jezírku je poměrně malé, maximálně zaujímá 30% plochy jezírka. Pokud jde o údržbu jezírka, je nutné kromě odstraňování sedimentu také pravidelně ničit biofilm a hnojit dusíkem.

Posledním typem je Biobazén disponující velkým množstvím techniky. Svým vzhledem připomínají klasický bazén, protože množství rostlin je zde minimální. Koupací zóna může zabírat až 100% vodní plochy.

Datum: 27.2.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.