Aktuality

Rozdělení a rozmístění zón

Koupací jezírko

Koupací jezírko

Při rozdělení jezírka do určených zón lidé ve většině případů dávají přednost větší části ke koupání. Přitom regenerační zóna jezírka je mnohem důležitější.

Je nutné si uvědomit, že koupací jezírko není bazén. Jezírko má v první řadě plnit estetickou funkci v zahradě, jako doplnění pak umožňuje možnost koupání. Pokud tedy nechcete zbytečně utrácet velké peníze za nejrůznější čistící systémy, musíte upřednostnit regenerační zónu před tou koupací.

U jednokomorových jezírek může být regenerační zóna vytvořena po celém obvodu. Jedná se o nejjednodušší a nejefektivnější řešení, protože voda z koupací části má dobrý přístup do regenerační zóny. Dobře jde také zakrýt fólie na okrajích jezírka. Výhodou také je, že pokud je regenerační zóna dost široká, stává se jezírko velmi bezpečné pro malé děti a domácí mazlíčky.

Někteří majitelé koupacích jezírek ovšem dávají přednost tomu, že regenerační zónu vytvoří pouze po jedné straně koupací části. Voda v tomto případě sice neproniká tak dobře do regenerační zóny, tak jako v prvním případě, ale to se dá velmi dobře napravit pomocí čerpadla.

Pokud zúžíte přechodovou část mezi koupací a regenerační části jezírka, přiblížíte se k situaci, která je stejná jako v případě dvoukomorových jezírek, které jsou umístěny těsně vedle sebe. Ovšem použití čerpadla je v tomto případě nezbytné.

Při vytváření koupacího jezírka je tedy dobré držet se jistých pravidel. Jedním z nich je i to, že velikost regenerační části by se měla odvíjet jak od objemu vody v jezírku, tak i v závislosti na intenzitě využívání jezírka. V neposlední řadě je nutné brát v úvahu také množství a druhové složení rostlin v jezírku, stejně tak jako na typ čerpadla. Čerpadlo je nedílnou součástí každého koupacího jezírka, ať už je regenerační zóna jakkoliv velká. Čerpadlo má za úkol čerpat vodu z jedné části jezírka do druhé, takže voda bude neustále v pohybu.

Datum: 28.11.2014 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.