Aktuality

Zdroje napájení

Jezírko

Jezírko

Jednou ze základních otázek, kterou musíte ještě před stavbou koupacího jezírka vyřešit je, z jakého zdroje budete vlastně jezírko napouštět. K napuštění vašeho koupacího jezírka můžete využít několik různých zdrojů. Jedním z hlavních rozhodovacích faktorů je pak samozřejmě cena. Nesmyslem samozřejmě je použít drahou pitnou vodu. Jsou ale jiné zdroje, které můžete využít. K nejvýhodnějším možnostem patří samozřejmě využití přírodního vodního zdroje, vyplatí se i dlouhodobé využívání dešťové vody. Pomocí kořenové čističky můžete čistit šedou vodu z domácnosti, a tu pak použít na napuštění jezírka.

Použít můžete samozřejmě i vodu ze studny. Pozor si ale dejte v případě, že tento zdroj vody používají také vaši sousedé. V tomto případě byste měli raději požádat odborníka (hydrogeologa) o vyjádření, zda větší odběr vody neovlivní tento bohatý zdroj podzemní vody. V našich podmínkách se jistě vyplatí již zmíněné napouštění nádrže jezírka pomocí dešťové vody. V tomto případě stačí, když k okapové rouře přidáte přípojku a pak už jen budete sbírat dešťovou vodu do předem připravených nádrží. Z nich je nutné odvést vodu přes potok či přírodní čističku do jezírka.

Koupací jezírko samozřejmě nelze napájet jakoukoliv vodou. Voda v jezírku musí splňovat jistá kritéria, kterými jsou:

- pH 6.6 -8.5
- obsah dusičnanů menší jak 50 mg/l
- tvrdost vody větší jak 1 mmol/l
- obsah fosforu 0.01 mg/l pges
- vodivost při 20 °C menší než 1000 uS/cm
- obsah železe nižší než 0.2 mg/l

Dosáhnout požadované kvality vody není samozřejmě nijak jednoduché. Vyšší kvality vody je možné dosáhnout i prostřednictvím přírodních cest, tedy pomocí vodních rostlin, kterých ovšem musí být v jezírku dostatečné množství. Dobu úpravy vody lze ale jen těžko dopředu určit. Ke zlepšení může dojít jak během několika měsíců, tak i let.

Datum: 18.11.2014 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.