Aktuality

Nečistoty v jezírku a jak na ně

Znečištěné jezírko

Znečištěné jezírko

Udržet v koupacím jezírku čistou vodu, to není nijak lehká práce. Pozornost musíte věnovat například řasám, kalům, bahnu, a ne jenom povrchovému znečištění, které představuje napadané listí.

Dobrou volbou, jak můžete zlepšit kvalitu vody v jezírku, je vysázet do okrajových částí koupacího jezírka vodní rostliny, které do jisté míry pomáhají jezírko čistit. Rozhodně si s nimi ale nevystačíte. Proto je nutné doplňovat je například jezírkovou filtrací. Zapomínat nesmíte ani na to, že rostliny jsou i zdrojem znečištění jezírka. Je tedy nutné zbavovat se odkvetených, suchých či odumřelých částí rostlin.

Řasy jsou s přírodním jezírkem neodmyslitelně spojeny a vy s nimi tedy musíte počítat. Problém nastává až v okamžiku, kdy se vám řasy v koupacím jezírku nebezpečně rozmnoží. Než se dáte do používání různých chemických čistících přípravků, dejte přednost hrubé práci a pokuste se zbavit se řas pomocí mechanického čistění. Je to rychlé, levné a velmi účinné řešení.

Častým problém je také napadané listí. Ve své zahradě určitě máte pár okrasných či ovocných stromů nebo keřů, ze kterých opadává listí, které posléze znečišťuje vaše koupací jezírko. Listí je nutné z jezírka odstranit, jinak hrozí nadměrná tvorba sedimentů a růst řas. Koupací jezírko bývá často mnohem větší, než okrasné zahradní jezírko, proto vám ochranné sítě moc nepomohou. Řešením jsou tedy výkonné jezírkové skimmery, které vám s odstraněním listí z hladiny jezírka pomůžou.

Dalším problémem, který jako majitelé koupacího jezírka musíte řešit, je odsávání kalů a bláta. Důvody jejich vzniku jsou různé. Sedimenty se tvoří z nečistot na hladině, z odumírajících rostlin nebo krmivo a výkaly ryb. Pro odstranění je nutné použít kvalitní jezírkový vysavač. Pozornost je nutné věnovat také dobrému proudění vody a dostatečně dimenzované filtraci.

Datum: 29.8.2014 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.