Aktuality

Zazimování rostlin

Zahradní jezírko v ziměRostliny jsou nezbytnou součástí jak zahradního, tak i koupacího jezírka. Díky nim vypadá vaše zahrada barevněji a velice příjemně.

Obecně vodní rostliny můžeme rozlišovat na vlhkomilné vodní rostliny, bažinaté vodní rostliny, plovoucí vodní rostliny a podvodní rostliny. Výběr rostlin do koupacího jezírka je velice důležitý, neboť právě rostliny zajišťují celkové fungování přirozené rovnováhy. Tato rovnováha se odráží v kvalitě vody. Vodní rostliny plní totiž funkci přirozeného filtru.

Venkovní teploty již pomalu klesají pod bod mrazu a proto je nutné rostliny z jezírka na poslední chvíli správně zazimovat. Zaměřit se musíte především na bahenní rostliny a různé plovoucí rostliny, mezi které patří například vodní hyacint, babelka nebo různé tropické druhy kapradiny vodní. Ty je nutné z jezírka vyndat a uložit do nádoby napuštěné vodou a uložit například do sklepa, kde nehrozí, že by mohly zmrznout.

Stonky rostlin, které rostou na březích a v bažinách, je vhodné sestříhat až na počátku jara. V zimě tyto stonky slouží jako „komín“. Zajišťují totiž odvádění bahenních plynů.

Listy rostlin, které přes zimu zůstávají v jezírku, je nutné odstranit. Tyto části totiž přes zimu uhnívají, padají do jezírka a při jejich tlení vznikají jedovaté plyny, které jsou nebezpečné pro ryby, které přes zimu v jezírku zůstávají.

Některé rostliny nemají problémy s nízkými teplotami, a proto je můžeme nechat přes zimu v koupacím nebo zahradním jezírku. U některých rostlin je to však naprostou nezbytností, aby se mohly v zimě dále rozmnožovat.

Zbytky rostlin, které v jezírku zůstanou, je nutné vylovit pomocí síťky a jezírko je dobré alespoň z části vypustit a napustit novou vodou. Dále je nutné dno a stěny jezírka vyčistit speciálním vodním vysavačem.

Datum: 6.12.2013 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.