Aktuality

Udržujte dostatek vzduchu v jezírku v zimním období

Udržujte dostatek vzduchu v jezírku v zimním obdobíK tomu, aby rybičky v jezírku přežily zimu, je nutné jim zajistit dostatečný přívod vzduchu. Proto je nutné do ledu vytvořit několik otvorů. Tyto otvory nikdy nesekáme ani to ledu neřežeme.

Způsobů, jak v jezírku vytvořit díry pro přívod vzduchu, je hned několik. Jednou z možností je využití ohřívače s plovákem. Jedná se o zařízení, které je možné připojit na termostat, který ohřívač vypne v okamžiku, kdy je teplota nad bodem mrazu.

Dalším způsobem je vzduchování. Ten je však vhodnější pro menší jezírka a to z toho důvodu, že pro vytvoření větších otvorů je zapotřebí využít silné kompresory. V tomto případě je velice nutná pravidelná kontrola. A to z toho důvodu, že z vlhkého vzduchu vzniká v hadičkách kondenzát, který může v případě jeho zamrznutí zamezit přívod vzduchu.

Čerpadlo s tryskou výborně okysličuje vodu a udrží nezamrzající otvor i u velkých jezírek.

Pondo polar. Jedná se o další výborný prostředek, který je dokáže udržet otvor v hladině do teploty -10 °C. Není zapotřebí přívodu elektrické energie. Proto jsou tato zařízení vhodná například na chaty nebo chalupy.

Malé 5 W čerpadlo, které je zavěšené pomocí hadice na plováku se nazývá Ice free. Toto čerpadlo čerpá vodu z hlubní části jezírka. Vhodné je především pro jezírka do 20 m3.

Pomocí těchto děr z jezírka odchází hnilobné plyny, které vznikají tlením zbytků rostlin, které v jezírku na zimu ponecháme, a jiných nečistot. Do vody se také dostává potřebný kyslík, které řasy odebírají z vody, když nemají dostatek světla. V případě, že řasy mají dostatek světla, naopak vzduch produkují. Proto je velice důležité odmetat sníh z hladiny jezírka.

Během zimních dnů je nutné o jezírko dbát. Je důležité sledovat kvalitu vody, provádět různá opatření a v případě nutnosti je vždy lepší se poradit s profesionály.

Datum: 29.11.2013 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.