Aktuality

Jak správně pečovat o koupací jezírko v podzimních dnech

Pečujte o své jezírko i na podzimVenkovní počasí nám začíná hlásit, že se blíží podzim. A právě v tomto období je nutné připravit přírodu na zimu. Tato příprava zahrnuje také koupací jezírko. Díky tomu, že se voda v koupacím jezírku neustále ochlazuje, celý biotop se přizpůsobuje teplotě vody.

Pokud máte v koupacím jezírku rybičky, je nutné s klesající teplotou snížit také bojem krmiva pro ně. Jakmile voda dosáhne 9 až 10°C přestaneme s krmením rybiček úplně.

Že skutečně začíná podzim, poznáte i podle toho, že je vaše jezírko plné popadaného listí z blízkých stromů či keřů. Je tedy velice důležité veškeré listí vyndat. Nejlepším pomocníkem jsou různé sítka na dřevěných či plastových teleskopických tyčích. Díky nim dosáhnete opravdu na všechny nečistoty. Může se ovšem také stát, že se některé listy dostanou na dno jezírka. Pomocí speciálních přípravků, se však listy dostanou opět na hladinu, odkud je můžete velice snadno odstranit. Pokud se chcete vyvarovat neustálému vybírání listí, zakupte si velice výkonný jezírkový skimmer. Ten pomáhá většinu listí z hladiny odsát a následně je z jezírka odstranit. Pokud napadané listí neodstraníme včas, může dojít k nadměrné tvorbě sedimentů, čím dojde ze horšení kvality vody a následně k tvorbě řas.

Dno jezírka je také nutné vyčistit od různých nečistot. V každém koupacím i zahradním jezírku se totiž tvoří organické sedimenty, tedy bláto. Zdrojem jejich tvorby jsou zejména spadlé nečistoty na hladině, přírůstek biomasy uvnitř nádrže či odumírání rostlin.  Abyste si ušetřili práci, můžete k tomu využít jezírkový vysavač. Je nutné odstranit opravdu co nejvíce bahna. Snižování usazování nečistot také velice zabraňuje dostatečně dimenzovaná filtrace.

Než koupací jezírko zazimujete, je dobré do něj přidat speciální bakterie, které odbourávají zbytky organických látek po krmení ryb a jejich výměšků. Jde také o prostředek, který chrání před tvorbou jedovatých plynů v zimních měsících pod ledem.

Datum: 1.10.2013 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.