Aktuality

Udržujte vodu čistou bez chemických přísad

Růžový leknínPokud uvažujete o tom, jak mít jezírko neustále čisté, a to bez použití jakékoliv chemických přísad, máme pro vás pár tipů a rad.

Každý majitel jezírka, ať již koupacího nebo zahradního, chce, aby vypadlo co nejlépe. Pokud se tedy rozhodnete čistit svoje jezírko přírodní metodou, a ne chemií, výsledek vás jistě potěší.  Jedná se o dlouhodobý způsob čištění jezírka, které vás nic nestojí.

Asi nejčastějším problémem je výskyt řas. S tímto problémem se nejčastěji setkáváme v horkých letních dnech, které řasám velice svědčí. Řasy nejen, že nevypadají v jezírku hezky, ale zejména ubírají živiny a kyslík ostatním vodním rostlinám. Abyste se jich zbavili, stačí mít nasazené bahenní rostliny, které zabraňují jejich množení. Vhodné jsou zejména stolístky nebo vodní mor kanadský.

Velice rozšířeným typem řas je tzv. žabí vlas. Ten životu v jezírku nikterak neškodí. Ovšem velice narušuje celkový vzhled jezírka. Tyto řasy však poskytují útočiště různým živočichům. Proto při jejich odstraňování musíte být velice opatrní. Pokud žabí vlas chcete odstranit, můžete k tomuto účelu použít dlouhou tyč. Aby se všechny živé organismy mohly vrátit zpátky do jezírka, nechte tento žabí vlas po vytažení několik hodin na břehu.

Plovoucí květiny mají také celou řadu důležitých funkcí. Brání přehřívání vody a vzniku řas a sinic. Asi nejvhodnějším typem plovoucích květin jsou lekníny. U nově založených jezírek, kde dosud lekníny nestačily vyrůst, můžeme použít také vodní hyacinty, azolky nebo voďanku žabí.

Při čistění vody také velice pomáhají také vodní živočichové, jako jsou pulci žab, ropuch nebo skokanů.

Datum: 30.4.2013 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.