Aktuality

Jaké hodnoty by měla mít voda v koupacím jezírku

Biobazén

Biobazén

Koupací jezírka jsou stále oblíbenějším prvkem zahrad, který kombinuje estetiku s možností osvěžení. Aby bylo jezírko nejen krásné, ale i bezpečné a zdravé pro koupání, je důležité udržovat optimální kvalitu vody.

1. pH (kyselost vody)
Ideální hodnota: 6,5 – 8,0

pH je měřítkem kyselosti nebo zásaditosti vody. Voda s příliš nízkým nebo příliš vysokým pH může být škodlivá pro ryby, rostliny a mikroorganismy v jezírku. Kromě toho může ovlivnit pohodlí koupajících se osob.

Nízké pH (kyselá voda) může způsobit korozi kovových částí jezírka a podráždit kůži a oči. Vysoké pH (zásaditá voda) může způsobit tvorbu vápenatých usazenin a snížit účinnost některých chemických přípravků.
Případné výkyvy hodnot se dají velmi snadno odstranit použitím přípravků na úpravu pH.

2. Obsah kyslíku
Ideální hodnota: 6 – 8 mg/l

Rozpuštěný kyslík je klíčový pro život ryb a mikroorganismů, které pomáhají udržovat čistotu vody. Pokud by byla hladina kyslíku příliš nízká může dojít k úhynu ryb a narušení biologické rovnováhy v jezírku. Může také způsobit zápach a růst anaerobních bakterií.

Pro udržení přijatelné hodnoty kyslíku v koupacím jezírku je nutné využívat provzdušňovací zařízení, jako jsou fontány, vodopády nebo vzduchovací pumpy. Hodně také pomohou vodní rostliny, které produkují kyslík během fotosyntézy.

3. Tvrdost vody
Ideální hodnota: 100 – 300 mg/l (celková tvrdost)

Tvrdost vody je měřítkem koncentrace minerálů, zejména vápníku a hořčíku. Voda s optimální tvrdostí podporuje zdravý růst rostlin a stabilizuje pH. Příliš tvrdá voda může způsobit tvorbu vápenatých usazenin a snížit účinnost chemických přípravků. Měkká voda může vést k nestabilnímu pH a nedostatku minerálů, které využívají vodní rostliny pro svůj růst.

Pokud je voda příliš měkká, přidejte minerální přípravky obsahující vápník a hořčík. V případě tvrdé vody můžete použít změkčovače vody.

Datum: 12.7.2024 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.