Aktuality

Přidejte ke svému koupacímu jezírku vodopád ze zdi

Koupací jezírko

Koupací jezírko

Vodopád prýštící ze zdi u koupacího jezírka může být ohromujícím a uklidňujícím prvkem vaší zahrady. Přidá do prostoru zvuk tekoucí vody, estetickou hodnotu a přispěje i k provzdušnění jezírka.

Pustit se do výstavby můžete klidně sami, ale pokud nepatříte mezi ostřílené kutily, přenechte výstavbu radši profesionálům.

Co budete potřebovat

  • vodopádová pumpa
  • potrubí nebo hadice pro vedení vody
  • nerezová nebo plastová výtoková hrana (vodopádový prvek)
  • cihly, betonové bloky nebo kameny pro stavbu zdi
  • betonová směs (pokud stavíte zeď z cihel nebo kamenů)
  • písek, štěrk a kameny na dekoraci

Postup stavby

  1. Plánování: důkladné plánování je základem každé stavby a ani stavba vodopádu není výjimka. V první řadě zvolte vhodné místo pro umístění. Vodopád by měl být dobře přístupný (kvůli údržbě) a také dobře viditelný (z estetického hlediska).
  2. Příprava terénu: vyznačte si místo, kde bude zeď postavena, a vykopejte tam základ pro zeď. Hloubka by měla být minimálně 30-40 cm, záleží na velikosti zdi. Na dno výkopu nasypte vrstvu písku a štěrku, kterou rovnoměrně rozprostřete a utužte.
  3. Stavba zdi: do připraveného základu začněte pokládat první vrstvu z cihel nebo kamenů, k jejich zpevnění používejte betonovou směs. Vrstvěte cihlu po cihle, kámen po kameni, až do výšky, kde bude umístěn výtokový prvek. Tam ponechte otvor pro jeho následnou instalaci. Poté pokračujte dál až do požadované výšky.
  4. Instalace výtokového prvku: jakmile bude zeď dostatečně pevná můžete se pustit do instalace vodopádové výpustě. Připojte k ní potrubí či hadici, která bude vést do koupacího jezírka.
  5. Instalace čerpadla: čerpadlo umístěte do nejhlubší části jezírka a připojte k němu hadici nebo potrubí z výtokovému prvku ve zdi.
  6. Kontrola funkčnosti: zapněte čerpadlo a pozorujte, zda nedochází k úniku vody a zda voda dobře vytéká z výpustě.
  7. Dokončení: všechny viditelné prvky, které by mohli narušit vzhled jezírka zakryjte např. Pomocí rostlin, kamenů nebo různých dekorací. K vodopádu můžete rovněž nainstalovat osvětlení, které ho ve večerních hodinách zvýrazní.

Datum: 28.6.2024 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.