Aktuality

Péče o vodní rostliny před zimou

Listí v jezírku

Listí v jezírku

Podzim je pro každého majitele koupacího jezírka velmi náročné období. Ještě předtím, než udeří zima a s ní i chladné počasí, je potřeba okolo jezírka provést nespočet důležitých úkolů.

Jde např. o odklizení nečistot jak z hladiny jezírka, tak z jeho dna. Rovněž se musíte postarat o ryby, pokud je tedy v koupacím jezírku chováte. Také musíte zajistit, aby během zimy nedošlo k úplnému zamrznutí vody v jezírku. V neposlední řadě je nutné postarat se také o jezírkovou techniku, které během zimních měsíců nebude fungovat.

Velkou péči je ovšem potřeba věnovat také vodním rostlinám. Ty jsou pro koupací jezírko důležité nejen z estetického hlediska, ale především proto, že pomáhají čistit vodu. V koupacím jezírku byste měli mít zastoupeny všechny druhy vodních rostlin. Jedná se tedy o vlhkomilné rostliny, bažinaté rostliny, plovou rostliny a podvodní rostliny.

Aby ale vodní rostliny plnily svoje povinnosti i v dalším roce, je potřeba se o ně řádně postarat před příchodem prvních mrazíků. Pozornost byste měli věnovat především plovoucím rostlinám (mezi ně patří např. lekníny). Ty je nutné před zimou vyndat z jezírka (práci si ulehčíte, pokud je do jezírka vložíte ve speciálním koši) a přendat do nádoby s vodou, kterou umístíte např. do sklepa. Tím zabrání tomu, aby rostliny přes zimu nezmrzly. Všechny druhy leknínů ovšem do sklepa stěhovat nemusíte. Některé druhy jsou totiž tak odolné, že přečkají bez problémů i větší zimu přímo v koupacím jezírku.

Zatím se nemusíte pouštět do stříhání stonků rostlin, které rostou na březích a v bažinaté části jezírka. Stonky totiž slouží jako jakýsi komín, který pomáhá odvádět bahenní plyny z jezírka. Co se týče travin, ty se rovněž nestřihají, ale svazují se. Na stříhání bude dost času opět až na jaře.

Co ovšem musíte odstranit už na podzim, jsou odumřelé části rostlin a uschlé listy. Ty by totiž mohly napadat do jezírka, kde by při jejich tlení vznikaly jedovaté plyny nebezpečné pro ryby, které v koupacím jezírku přezimují.

Datum: 29.11.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.