Aktuality

Rozměry koupacího jezírka

jezirko-koupaci-radovankyPlánujete se pustit do zvelebení své zahrady tím, že si na vybudujete koupací jezírko? Pokud ano, tak jste si jistě nastudovali řadu odborné literatury nebo navštívili odborníky, kteří mají se stavbou koupacích jezírka velké zkušenosti.

Během plánování pak jistě několikrát přišla na přednes otázka ohledně rozměrů koupacího jezírka. Určitě by měla padnout mezi prvními. Koupací jezírko totiž musí být dostatečně velké, vždyť ho defacto budou tvořit jezírka dvě – jedno ke koupání, druhé pro regeneraci.

Pokud plánujete vlastnit koupací jezírko založené čistě na přírodní bázi (nebudete tedy používat žádnou jezírkovou techniku, která by vám pomohla s čištěním), tak počítejte s tím, že budete potřebovat plochu o minimální velikosti 70 m2. Rozměr jezírka by tedy měl být 12 x6, 10 x 7 nebo 9 x 8 m. Počítejte přitom s tím, že ke koupání budete využívat míň než polovinu z celkové velikosti jezírka. Větší část bude sloužit jako regenerační zóna s vodními rostlinami, které budou zajišťovat samočistící procesy.

Větší plochu pro koupání můžete získat jednoduše. Stačí k čištění vody používat kromě přírodních zdrojů také jezírkovou techniku. Především se jedná o jezírkovou filtraci, UV lampy a skimmery. Výhodou je, že takový způsob čištění je velmi účinný. Můžete se tak těšit z velmi čisté vody, čehož byste nedosáhli v případě, že byste využívali jen vodní rostliny.

Použití jezírkové techniky má také výhodu v tom, že se vám bude snáze bojovat s řasami. UV lampy si totiž v tomto případě poradí daleko lépe než by si poradily vodní rostliny. Řasy se množí především za pěkného slunečného počastí, tedy v době, kdy většina lidí vyráží na dovolenou. Pokud tedy budete mít zapnutou filtraci i během tohoto náročného období, nemusíte se bát, že po návratu najdete koupací jezírko zaplněné zelenou řasou.

V případě použití techniky tedy nebudete potřebovat tak rozhlehlou regenerační zónu. Místo ní rozšíříte tu koupací.

Datum: 27.9.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.