Aktuality

Vodotrysk v koupacím jezírku

Koupací jezírko - fontána

Koupací jezírko – fontána

Přestože koupací jezírko by mělo mít především stojatou vodu, to ale neznamená, že v něm nemůže být umístěna některá vodní hra, například vodotrysk. Ten plní hned několik funkcí.

V první řadě se jedná o dekorativní prvek, který vaše jezírko oživí. A to nejen vizuálně, ale také sluchově. Šplouchající voda dokáže uvolnit a také navodit pravou romantickou atmosféru. Dále pomáhá okysličovat vodu v jezírku tím, že ji nutí k pohybu. Pohyb pak dokáže přilákat k jezírku a vůbec do zahrady spoustu různých živočichů.

Před instalací vodotrysku si ovšem pořádně rozmyslete, kam ho umístíte. Padající voda nedělá moc dobře vodním rostlinám, takže regenerační zóna nebude asi tím nejvhodnějším místem. Ani ryby nejsou z tříštící se vody moc nadšené, takže v úvahu nepřipadají ani příliš hluboká místa v jezírku, kde se ryby často zdržují. V potaz je potřeba také brát vítr. Doporučuje se tedy fontánu či vodotrysk umístit do místa, kde bude chráněn před větrem.

Pokud jde o druhy a tvary vodních fontán, tak těch existuje na trhu opravdu spousty variant. Pořídit si tak můžete např. fontánu se zvonovitým tryskáním, s jednoduchým proudem, gejzír, zpěněnou peřej nebo třeba tříšť ve tvaru chocholu a spoustu jiných.

Podle toho, jaké vodní hrátky od fontány očekáváte byste také měli volit fontánové čerpadlo. Na výkonu čerpadla totiž závisí například to, jak vysoko bude dosahovat vodní sloupec a kam až bude dopadat padající voda.

Velké množství vodních fontán je navíc nabízí i barevné podsvícení. Krásy koupacího jezírka a zapnuté fontánky si tak můžete užívat během horkých letních večerů. Větší romantika už snad ani nemůže být.

Abyste si ale mohli tryskající fontánky užívat co nejdéle, je potřeba se o ni také dobře starat. Hlavně je zapotřebí udržovat čisté trysky, pravidelnou péči ovšem musíte věnovat také čerpadlu. Na zimu pak čerpadlo i s fontánkou dobře zazimujte.

Datum: 12.1.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.