Aktuality

Typové rozdělení koupacích jezírek

koupaci-jezirko-prirodni-koupaci-jezirkoV posledních pár letech zažívají obrovský boom přírodní koupací jezírka. Ty představují jedinečnou alternativu při rozhodování, zda si na zahradě nechat postavit klasický bazén či zda dát přednost přírodnímu okrasnému jezírku. Přírodní biotop totiž na první pohled vypadá jako běžné, i když trochu větší, okrasné jezírko. Stačí ale další pohled a zjistíte, že toho nabízí daleko víc. V neposlední řadě také možnost koupání.

Než se ale pustíte do stavby takového biotopu, měli byste si o něm také něco zjistit. Mezi základy, které byste měli znát, patří např. typové rozdělení jezírek. V zásadě se rozlišují 4 typy koupacích jezírek.

1. Velká přírodní koupací jezírka – pro tento typ je typická velká rozloha (min. 200 m2) a absence jakékoliv jezírkové techniky. Větší část jezírka je věnováno regenerační zóně, ta menší je určená ke koupání. O čištění vody v jezírku je postaráno čistě přírodní cestou.

2. Koupací jezírka s umělou cirkulací vody – zatímco u předešlého typy jezírka se o cirkulaci vody starají přírodní živly, tak tady se dostává ke slovu čerpadlo s nízkou spotřebou energie. Využívá se především pro fungování fontán, potůčků či kaskád, které následně udržují vodu v jezírku v neustálém pohybu.

3. Koupací jezírko s dnovou výpustí a skimmerem – tento typ je charakteristický tím, že se znečištěná voda čerpá pomocí spodní výpustě (tzv. gulou) do mechanických filtrů. Čistá voda se pak opět vrací do jezírka, a to prostřednictvím vodopádů či kaskád. O nečistoty, které se vyskytují na hladině jezírka, se následně stará skimmer.

4. Koupací jezírko s filtrací – počtem využité jezírkové techniky se tento typ jezírka nejvíce přibližuje klasickému bazénu. Pro tento typ se rozhodují lidé, kteří si nemohou dovolit vybudování moc velkého jezírka, kde by se o čištění staraly vodní rostliny. V tomto případě má čištění na starosti účinný filtr. Výhodou je, že ke koupání můžete využít větší část jezírka.

Datum: 29.5.2020 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.