Aktuality

Jak minimalizovat výskyt řas v jezírku

Vláknitá řasa v jezírku

Vláknitá řasa v jezírku

Když se řekne koupací jezírko, jistě si většina lidí představí krásnou, čistou a rozlehlou vodní plochu, která je lemovaná vodními rostlinami a dekorativními kameny. Ne každý si ale dokáže představit, kolik práce dá udržet vodu vhodnou ke koupání.

Úhlavním nepřítelem každého majitele jezírka jsou bezesporu řasy, které dokáží během pár dnů změnit čisté jezírko v zapáchající zelenou bažinu. Zamezit rozmnožování řas jde přitom velmi snadno pomocí několika dobrých rad, které, pokud si jich budete držet, vám pomohou udržet minimální množství řas.

První radu využijete už při samotném plánování a stavbě jezírka. Řasám se totiž výborně daří na slunci. Umístíte-li tedy své jezírko do míst, kde celý den nepraží slunce, máte už z poloviny vyhráno. Vyberte tedy takové místo, kde bude vodní hladina z větší části dne v polostínu. Důležitá je také hloubka jezírka. Ta by neměla být menší než 1 m.

Jestli uvažujete o pořízení techniky do koupacího jezírka, určitě sáhněte po kvalitním filtru a UV lampě. Dejte pozor na to, aby filtr obsahoval jak mechanickou, tak i biologickou složku. Mechanická část odstraní nečistoty, biologická pomáhá s množením startovacích bakterií. UV lampa pak slouží k odstranění jednobuněčných řas.

Bezmyšlenkovitě byste také neměli do jezírka napouštět kde jakou vodu. Nejvhodnější je voda z řadu, u které máte jistotu, že spolu s ní nedostanete do jezírka také zbytky hnojiv či nečistot. Od nečistot byste měli udržovat i samotné jezírko. A nejde přitom jen o spadené listí či zbytky trávy na hladině, ale také o kal a zbytky rybího krmiva, které se usazuje na dně jezírka.

Stejně jako řasy milují slunce, stejně nesnáší cirkulující a dobře okysličenou vodu. Pokud to bude možné, zkuste k jezírku vybudovat třeba vodopád nebo si pořiďte vodní fontánu. Aby se vám v jezírku nepřemnožovali řasy, s tím vám pomohou rovněž vodní rostliny.

Datum: 10.12.2018 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.