Aktuality

Správné položení jezírkové fólie

Stavba jezírka

Stavba jezírka

Chcete-li mít koupací jezírko, které bude nejen krásně vypadat, ale které vám zároveň bude bez větších problémů také dlouho sloužit, musíte hodně péče věnovat jeho plánování a posléze i výstavbě. Důležitým krokem je pak především správný výběr a položení jezírkové folie.

Ještě předtím, než začnete výkop vykládat fólií, je potřeba dno jezírka pořádně zkontrolovat a odstranit z něj veškeré předměty, které by mohly fólii roztrhnout. Nádrž je potřeba také řádně upěchovat. V případě stavby koupacího jezírka, které je velmi rozměrné, se vyplatí použít těžkou techniku.

Před položením fólie se na veškeré rovné plochy nasype písek, přibližně 5-10 cm. Na tuto vrstvu se poté začne pokládat ochranná geotextilie. Výhodou je, že jednotlivé kusy textilie nemusíte slepovat k sobě. Stačí je pokládat přes sebe v šířce 10-15 cm. Dalším krokem je už pokládat samotné fólie.

Vzhledem k velikosti, kterou musí každé koupací jezírko mít, je lepší přivést na místo několik kusů fólie a pak nechat odborníky, aby jednotlivé kousky k sobě svařili. Díky práci profesionálů se vyhnete tvorbě nevzhledných záhybů, které zvyšují riziko netěsnost. Navíc se do nich snadno ukládá kal, který jde pak těžko odstranit. Svařováním na místě zároveň dosáhnete lepších výsledků, než kdyby se části lepily nebo kdyby byla fólie v jednom kuse.

Pokud pro vás ovšem bude výhodnější pokládka fólie v jednom kuse, počítejte s tím, že budete potřebovat dostatek pomocníků. Aby se vám s fólií lépe pracovalo, je nutné ji nejdříve celou rozložit a nechat minimálně hodinu na sluníčku. Fólie se tak ohřeje a bude více pružná a vám se s ní pak bude lépe pracovat.

S pokládkou fólie začněte od středu jezírka a postupně ji rozložte do všech stran. Fólie by měla co nejvíce kopírovat dno, přitom by měla být dostatečně napnutá. Vniklé záhyby je potřeba vyhladit.

Datum: 31.10.2018 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.