Aktuality

Jaké rostliny patří do koupacího jezírka

Vodní rostliny

Vodní rostliny

Přírodní koupací jezírko je má řadu specifických vlastností. Jednou z nich je i to, že kvalita vody, která musí být vhodná ke koupání, se nesmí udržovat pomocí chemických prostředků.

Spoléhat se tak musíte na kvalitní filtrací, která je tvořena jednak jezírkovou technikou, jednak přírodním filtračním systémem. Ten tvoří vodní rostliny umístěné především v čistící (nebo také regenerační) části koupacího jezírka.

Existuje několik různých typů koupacích jezírek, které se odlišují právě množstvím použité techniky. Základním typem je pak koupací jezírko, které nevyužívá vůbec žádnou techniku a čištění a údržba vody je pak v rukou přírody.

Vodní rostliny se v koupacím jezírku umisťují převážně do regenerační zóny jezírka, která by měla být hluboká alespoň 50 cm, nejlépe s pozvolným sklonem. Na dno této části se umisťuje filtrační materiál, na který se posléze navrství substrát, do kterého se vysazují rostliny. Ty nemusí být pouze vodní, na čistotu vody v jezírku mají vliv také rostliny bahenní, které čistí vodu pomocí kořenů a oddenků.

A jak vlastně rostliny vodu čistí? Rostliny mají tu úžasnou vlastnost, že dokáží absorbovat (a z vody tak odčerpat) nadbytečné živiny a škodliviny, které by jinak v jezírku způsobovali nežádoucí růst řas a sinic. Rostliny také okysličují vodu. Na jejich kořenech dokonce žijí mikroorganismy a bakterie, které rovněž pomáhají vodu v jezírku čistit.

O rostliny je ale potřeba se také vhodně starat, aby svoji čistící funkci plnily co nejdéle. Rostliny potřebují k životu především právě ty živiny, které získávají z vody. K jejich spokojenému životu tedy stačí, pokud budou mít k dispozici propustný minerální filtrační substrát jako je např. písek nebo různě velké oblázky. Důležité je ale také neustálý pohyb vody kolem kořenů.

Do sázení těchto úžasných pomocníků byste se měli v ideálním případě pustit do začátku června.

Datum: 11.12.2017 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.