Aktuality

Čištění hladiny koupacího jezírka

Rostliny v koupacím jezírku

Rostliny v koupacím jezírku

Mezi hlavní znaky čistého jezírka, kromě průzračné vody, patří rozhodně jeho čistá hladina zbavená veškerých nečistot. To samozřejmě není úkol nijak snadný, protože hladinu jezírka může znečistit celá řada nečistot, od spadeného listí, přes pyl až po nejrůznější živočichy.

Koupací jezírka se zasazují do zahrad, ve kterých se nachází i řadě okrasných stromů a keřů. A i když jezírko umístíte mimo jejich bezprostřední dosah, stejně nezabráníte tomu, aby se část spadeného listí nedostala do jezírka. Jistou pomoc v jejich zachycování mohou poskytnout ochranné sítě, ale pokud nejde o příliš velké množství listí a podobných nečistot, není vzhledem k velikosti koupacího jezírka použití sítě moc efektivní.

Většími pomocníky jsou v tomto případě jezírkové skimmery, které listí spadené na hladinu odsají a následně také rovnou z jezírka odstraní. Samozřejmě pokud je v jezírku nečistot více, např. na podzim, kdy listí ze stromů mnohdy pokryjí celou zahradu, vám nepomůže ani ten nejvýkonnější jezírkový skimmer. Do úklidu se tak musíte pustit sami, např. pomocí sběračky listí. Neodstraněné nečistoty z hladiny jezírka se postupem času rozkládají a vytvářejí nadměrné množství sedimentů, které ovlivňují kvalitu vody v jezírku. Rovněž dochází k většímu růstu řas.

Řasy jsou rovněž neoddělitelnou součástí každého jezírka. Problém ale nastává v případě, kdy dojde k jejich zvýšenému výskytu. Zvlášť pak u koupacího jezírka. Kdo by se chtěl v takové znečištěné vodě koupat? Množení řas předejdete především pravidelnou a správnou údržbou jezírka. Pokud řas v jezírku ještě nemáte neúměrné množství, měli byste se pokusit o jejich mechanické odstranění. To má hned několik výhod, je to efektivnější, rychlejší, levnější a především šetrnější. Jestliže to ale nepomáhá, a řasy se vám i nadále množí, musíte sáhnout po přípravcích na řasy.

Datum: 31.8.2017 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.