Aktuality

Cestičky kolem koupacího jezírka

Koupací jezírko se šlapáky

Koupací jezírko se šlapáky

Jednou z možností, jak můžete ještě více zútulnit a zkrášlit nejen své koupací jezírko, ale také celou svoji zahradu, je vytvoření různých cest, pěšinek a chodníčků, které tak vhodným způsobem propojovali různé části zahrady. Kromě estetické stránky plní chodníčky v zahradě také praktickou roli tím, že velmi usnadňují pohyb v zahradě.

Důležité přitom je nejen vybrat ten správný materiál (písek, štěrk, kačírek, dřevo, kámen, dlažba apod.), ale také zvolit jejich vhodné množství a tvar. To by mělo korespondovat s velikostí zahrady nebo koupacího jezírka. U koupacího jezírka hraje také velkou roli jeho tvar. Pokud je jezírko zaoblené, měly by i cestičky být nepravidelné.

Aby se vytvořená cestička nezhroutila, je potřeba mít především dobrý podklad, který z pravidla tvoří 2 vrstvy a obklad. Nejprve se v požadovaném tvaru vyhloubí cesta, která by měla mít hloubku až 35 cm. Do ní se pak nasype 15-20 cm písku nebo štěrku, který se pak udusá pěchovadlem. Pak se znovu nasype asi 5 cm písku (štěrku), na který se poté položí vybraný materiál.

Výhodou dlážděné cesty kolem jezírka je to, že tak získáte jednoduchý přístup k jezírku, a to kdykoliv. Navíc si nemusíte dělat starosti s prorůstající trávou. Okolo jezírka se také velmi často vytváří cestičky pomocí štěrku, se kterým velmi snadno vytvoříte zaoblený tvar. Nesmíte ale zapomenout vytvořit mezi štěrkovou cesto a trávníkem či záhonem obrubník, který zabrání tomu, aby se štěrk dostal tam, kam nemá.

Velmi hezky vypadají také kamenné šlapáky umístěné přímo v jezírku. Díky nim se vám naskytne nevšední pohled na jezírko. Tyto šlapáky mají navíc také zcela praktické využití. S jejich pomocí se vám totiž bude jezírko daleko snáze udržovat čisté, protože se díky nim snadno dostanete také do míst, do kterých byste se z břehu jen těžko dostali.

Datum: 31.1.2017 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.