Aktuality

Zazimování vodních rostlin

Koupací jezírko - zazimování rostlin

Koupací jezírko – zazimování rostlin

Při přípravě jezírka na zimní období je nutné věnovat dostatečnou pozornost nejen samotnému jezírku a jeho obyvatelům, ale také vodním rostlinám, které pomáhají dotvářet romantickou atmosféru kolem jezírka.

Konec října a začátek listopadu jsou zpravidla obdobím, kdy je kvůli nižším teplotám potřeba se postarat o rostliny v jezírku. Podle druhu rostliny je buď přesuneme do místností s pokojovou teplotou, kde přezimují, nebo je přemístíme do nezámrzných hloubek.

Většina leknínů a stulíků je dostatečně odolná, aby v našich klimatických podmínkách mohla přečkat zimu i v jezírku pod ledem. Jestli zimu přežijí je ale závislé na mnoha faktorech, mezi které patří např. síla ledu, kvalitní konstrukce betonových a jiných nádrží, zakořenění rostliny, její zdravotní stav a vyvážený poměr živin. Mezi nejodolnější druhy leknínů patří N. alba, N. candida, N. odorata a N. tuberosa.

Ve vodě v nezámrzné hloubce bez problémů přezimují i hlubokovodní rostliny. K udržení fotosyntetické činnosti rostlin je ale potřeba udržovat led čistý a bez sněhu.

Kromě leknínů jsou mrazuvzdorné i mělkovodní, plovoucí i ponořené rostliny, které tak mohou přečkat zimu i v úplně zamrzlé v ledu. Choulostivější rostliny je ale lepší přemístit do hlubší vody. To uděláme hned po prvních mrazících i s trpasličími lekníny, které mohou být v době vegetačního klidu i ve větších hloubkách, než je je doporučované (tedy 0,30m).

Pokud jsou součástí vašeho jezírka také teplomilné, tropické a polotropické rostliny, např. Cyperus, Eichhornia, Azolla apod., je potřeba je přemístit do místnosti, kde je pokojová teplota. Okrasné trávy můžete nechat tak, jak jsou, jenom je raději obložte spadaným listím nebo je přikryjte chvojím. Tyto trávy plní během zimního období nejen funkci okrasnou, ale také ochrannou, kdy brání okolní rostliny před mrazem.

Datum: 30.11.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.