Aktuality

Cestičky a chodníčky kolem koupacího jezírka

Cestička kolem jezírka

Cestička kolem jezírka

Léto je již v plném proudu. Teploměry ukazují teploty kolem 30 °C a tak je načase se trochu osvěžit. Pokud se vám nechce chodit na přeplněné koupaliště nebo do neudržovaných přírodních koupališť a sami doma nemáte bazén, můžete zažít příjemné chvíle na své zahradě v koupacím jezírku.

K problematice koupacích jezírek bezesporu patří také cestičky a pěšinky, kterými se k tomuto jezírku snadno a bezpečně dostanete. Tyto chodníčky nejen že napomáhají k pohodlnějšímu přístupu do jezírka, ale také ovlivňují vzhled každé zahrady. Otázku týkající se materiálu, ze kterého budou cestičky vyrobeny, není vhodné podcenit. Každý materiál je totiž jiný, má své kladné i záporné stránky.

Vybrat si můžete z nepřeberného množství materiálů. Chodníčky mohou být vyrobeny z písku, štěrku, dřeva, přírodního kamene, atp. Množství a také tvar zahradních pěšinek se odvíjí zejména dle velikosti vaší zahrady a také tvaru jezírka. Jelikož má většina koupacích jezírek zakřivený tvar, vhodnější volbou bude také klikatý chodník.

Aby vaše cesta ke koupacímu jezírku byla opravdu snadná a bezpečná, je zapotřebí mít pevný podklad pěšinky. Ten se skládá ze dvou vrstev a obkladu. Ze všeho nejdříve je nutné vyhloubit trasu, která by měla být hluboká minimálně 30 – 35 cm. Záleží samozřejmě také na tloušťce použitého materiálu. Do takto vyhloubené cesty se nasype písek, štěrk či drobné kamení, které je nutné udusat nejlépe za pomoci pěchovadla. Díky tomu se zamezí hromadění vody pod obkladem. Opět je nutné chodník zasypat štěrkem nebo pískem, než se položí svrchní vrstva materiálu.

Pokud si za finální materiál zvolíte dlaždice nebo keramické desky, máte velkou výhodu v udržování tohoto chodníku. Navíc jimi neprorůstá žádná tráva, rostliny nebo plevel. Na údržbu jsou také velké velmi snadné cestičky z písku nebo drobného kamení. Navíc po nich můžete ihned po položení začít chodit. Jestliže jste si zvolili za vrchní vrstvu štěrk, je vhodné kolem cesty umístit obrubník, aby vám štěrk nepadal do trávy nebo květinových záhonů. Velmi pěkné jsou také chodníčky vyrobené ze dřeva.

Záleží jen a pouze na vás, kterému materiálu dáte přednost pro snadný a především bezpečný vstup do vašeho koupacího jezírka.

Datum: 15.7.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.