Aktuality

Ideální hodnoty vody v koupacím jezírku

Koupací jezírko

Koupací jezírko

Kvalita vody v koupacím jezírku je samozřejmě to nejdůležitější, co musíte pravidelně kontrolovat. Ta totiž ovlivňuje nejen život v samotném jezírku, ale také v jeho těsné blízkosti.

Rozlišujeme několik typů vody, existuje voda měkká a tvrdá, kyselá a zásaditá. Ve vodě se vyskytuje také řada rostlin a zvířat, které její kvalitu ovlivňují, a to jak kladně, tak i záporně. Křišťálově čistá voda je nádherná, ale rozhodně není vhodná pro obyvatele jezírka. Zcela čistá a průhledná voda se hodí spíše do klasického bazénu, a ne do přírodního koupacího jezírka.

Při sledování kvality vody v jezírku je nutné věnovat pozornost především obsahu kyslíku a minerálů. K jejich sledování slouží speciální měřiče. Obsah minerálních solí totiž často ovlivňuje tvrdost vody. V zásadě se rozlišují tři základní stupně tvrdosti vody: měkká voda, jejíž hodnota je od 4-8 stupňů dH, 8-17 stupňů dH má středně tvrdá voda a hodnoty od 18-30 stupňů dH má pak tvrdá voda. Pokud budete chtít chovat v koupacím jezírku ryby, měli byste v něm udržovat středně tvrdou vodu. Ta nejvíce vyhovuje také rostlinám.

Důležitou veličinou, kterou je třeba sledovat, je také tvrdost uhličitanů, kdy se doporučuje dosáhnout hodnot mezi 3 – 10 stupni KH.

Stupeň kyselosti, tedy hodnota pH, patří mezi nejdůležitější veličiny, které musíte jako majitelé jezírek zjišťovat. Pokud se tato hodnota pohybuje v rozmezí od 0 – 6,9 pH, je voda kyselá, dosahuje-li stupeň kyselosti hodnot od 7,1 – 14, jedná se o vodu zásaditou, pH 7 pak znamená neutrální hodnotu vody v jezírku. Stupeň kyselosti je důležité sledovat především kvůli obyvatelům jezírka, pro které mohou být vyšší výkyvy těchto hodnot nebezpečné. Pro ryby a další živočichy jsou tak ideální hodnoty pohybující se mezi pH 6,5 – 8,5. Zvlášť důležité je sledovat hodnoty pH po vydatném dešti. Změny počasí mají totiž velký vliv na kolísání těchto hodnot.

Datum: 30.4.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.