Aktuality

Vláknitá řasa v koupacím jezírku

Vláknitá řasa v jezírku

Vláknitá řasa v jezírku

Každý, kdo uvažuje o pořízení koupacího jezírka, musí počítat s tím, že se v něm čas od času vyskytnou nečistoty, především pak řasy. Ty se ovšem vyskytují také v klasickým bazénech. Proto je nutné pravidelně sledovat hodnoty vody pomocí testerů.

Koupací jezírko je vlastně přírodní biotop, ve kterém by v ideálním případě měla panovat biologická rovnováha. To znamená, že voda v jezírku by měla být čistá, neměly by se v ní vyskytovat sinice ani řasy a měla by být bez zákalu a zápachu. Tato rovnováha bývá ale velmi snadno narušena. Mohou za to vnější vlivy, které nikdo nedokáže ovlivnit.

K narušení biologické rovnováhy dojde velmi snadno, například při změně klimatických podmínek. Například při zintenzivnění slunečního svitu dojde logicky také ke zvýšení teploty vody v jezírku. To zapříčiní výskyt řas, kalů a dalších nečistot. Nejrůznější látky, které mohou vést ke vzniku řas, se do jezírka mohou dostat také s dešťovou vodou.

Čištění jezírka a udržení rovnováhy v něm do jisté míry samozřejmě zajišťuje kvalitní filtrace. Ani ta si ovšem nedokáže poradit s vnějšími vlivy.

Samozřejmě je lepší zabránit množení řas hned na začátku. Pokud si tedy všimnete výskytu vláknité řasy, začněte hned jednat. Pro začátek je vhodné použít algicidní prostředky a doplnit bakterie. Pokud se ale řasa rozšíří po celém jezírku, je nutné ještě před použitím chemických prostředků přistoupit k mechanickému zásahu a odstranit co možná nejvíce řas ručně. Teprve po jejich odstranění je vhodné použít chemické přípravky.

Chemických prostředků určených k odstranění nežádoucích řas a k nastolení rovnováhy v jezírku existuje na trhu velké množství. Mezi nimi najdete také speciální přípravky, které vám pomohou nastartovat rovnováhu v jezírku na začátku období nebo ji upevnit během letních měsíců. Koupit samozřejmě můžete i chemické prostředky určené pro likvidaci vláknitých řas.

Datum: 12.3.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.