Aktuality

Můstky, mola a nášlapné kameny

Koupací jezírko - můstek

Koupací jezírko – můstek

Máte-li dostatečně velké jezírko, rozhodně by u něj nemělo chybět několik zajímavých prvků, které by mu dodaly na kráse. Mezi nejčastější prvky patří například dřevěný můstek, molo nebo nášlapné kameny. Tyto doplňky neslouží jen k dekoračním účelům, ale také nabízí snadný způsob, jak se dostat z jedné strany jezírka na druhou. Vaše jezírko a zahradu si také budete moct prohlídnout z nové perspektivy.

Pokud se rozhodnete pořídit si k jezírku můstek, máte tři možnosti, jak ho získat. Jestliže jste dostatečně zruční, můžete si ho sami vyrobit. Pamatovat přitom musíte na to, že do délky 2,4 m nemusí mít můstek pilíře. U delšího můstku ale vzpěru do vody musíte rozhodně přidat. Můstek na každé straně jezírka by měl být na stabilním podkladu a zapomínat nesmíte ani na mezi mezi prkny, aby při dešti mohla voda bez problémů protékat.

Můstek si samozřejmě můžete koupit také hotový. Dražší variantou je můstek vytesaný z jednoho kusu, jehož předností je především velká stabilita. Levnější můstky můžete sehnat v zahradnických centrech, kde jsou k dispozici v nejrůznějších provedeních a velikostech.

Skvělým doplňujícím prvkem koupacího jezírka je také dřevěné molo, které zabírá větší část jezírka a slouží především ke slunění a odpočinku. Při jeho výstavbě se doporučuje použít bodové podpěry z betonu, které se zasypávají po 1m do půdy. Na tyto podpěry se následně umisťují dřevěné hranoly, a poté se nainstalují tlustá prkna. Pozor přitom musíte dát na škvíry mezi jednotlivými prkny. Je totiž důležité, aby voda mohla odtékat a nedocházelo k tlení mola z jeho spodní části.

Dalším dekoračním, a zároveň i praktickým prvkem v jezírku, mohou být nášlapné kameny. Ty slouží k překonání mělkého pásma. Základ tvoří tvárnice nebo komorové cihly usazené do betonu. Pro jejich výstavbu se nejčastěji používají kameny nebo valouny, které mají plochý povrch. Dobrou alternativou jsou pak dřevěné koláče. Kromě toho, že dokáží opticky rozdělit jezírko, jsou rovněž velmi nápomocné při údržbě jezírka.

Datum: 13.2.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.