Aktuality

Jak postavit koupací jezírko

Stavba jezírka

Stavba jezírka

Pro všechny, kdo chtějí mít na své zahradě místo ke koupání a přitom mají zájem zachovat přirozený vzhled své zahrady, představuje velmi zajímavou alternativu oproti klasickému koupacímu bazénu přírodní zahradní jezírko určené ke koupání.

Pokud se pro tuto možnost rozhodnete, je důležité si hned na začátku ujasnit několik věcí: umístění jezírka, jeho velikost a tvar. Důležité je především zvolit správnou lokalitu. Přírodní koupací jezírko totiž nesmí být po většinu času na přímém slunci. Obecně se udává, že na jezírko by slunce mělo svítit tak 5 hodin denně. Jestli máte tu možnost, nestavte jezírko v blízkosti listnatých stromů. Velmi vám to usnadní jeho údržbu. Pokud máte ve všem jasno, můžete se pustit do práce. Obecně se udává, že s výstavbou jezírka je lepší začít během teplého počasí. Naopak špatným nápadem je začít během zimy.

Své vysněné koupací jezírko si na zahradě samozřejmě můžete postavit sami. Druhou volbou je vložit jeho výstavbu do rukou specialistům, bez kterých se stejně asi nakonec neobejdete.

V první řadě je nutné vyhloubit dostatečně velký prostor pro jezírko. Pamatujte přitom na to, že břehy musí být uspořádány stupňovitě, úhel klesání by měl být 45 stupňů. Toto uspořádání má samozřejmě svůj důvod. Různé hloubky jsou v jezírku kvůli rostlinám, některé je totiž nutné vysázet do hloubky 50 cm, jiným stačí hloubka 15 cm. Nejhlubší část jezírka bude sloužit ke koupání a pro chov ryb.

Předtím, než se do vyhloubené díry nalije voda, je nutné celou jámu pokrýt speciální geotextilií, která má za úkol zabránit prorůstání kořenů a protržení jezírkové folie, která se na ni pokládá. Skvělou vlastností této folie je, že ji lze perfektně tvarovat podle stěn a dna jezírka. Tato folie se pokládá v pásech, které se k sobě svařují horkým vzduchem.

Pak už se můžete pustit do samotného napouštění jezírka.

Datum: 30.1.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.