Aktuality

Už máte jezírko připravené na zimu?

Zamrznutí jezírka

Zamrznutí jezírka

Před příchodem zimy je nutné stihnout udělat několik zásadních věcí. Mnoho práce mají především zahrádkáři, kteří se musí postarat o celou zahradu, a to včetně důkladného zazimování koupacího, ale i okrasného jezírka.

V první řadě je nutné odstranit z jezírka veškeré organické nečistoty, jako je například napadané listí na hladině jezírka nebo odumřelé zbytky rostlin. K organickým nečistotám patří také bahno a kal na dně jezírka. K jejich odstranění je lepší použít jezírkový vysavač, který vám práci velmi usnadní. Této činnosti věnujte dostatečnou pozornost, protože nečistoty, které v jezírku ponecháte, budou v zimě hnít a tím budou uvolňovat toxické plyny. Ty pak mohou otrávit živočichy, kteří v jezírku zůstávají i přes zimu, tedy především ryby. Nedostatečné vyčištění jezírka také může do velké míry znesnadnit nastartování biologické rovnováhy v jezírku na jaře.

I přes veškerou péči přeci jen v jezírku zůstane nějaký ten organický odpad. Z toho důvodu je nutné zajistit, aby jezírko přes zimu zcela nezamrzlo. K tomu můžete použít například topítka nebo areátory, které kromě toho, že dokážou zabránit zamrznutí vodní hladiny, také provzdušňují vodu v jezírku. Pokud vám jezírko zamrzne, nikdy do něj nesekejte díry. Otřesy by totiž mohly vést i k úmrtí ryb v jezírku.

Před zazimováním je důležité také zjistit chemické hodnoty vody v jezírku a použít patřičné přípravky na jejich úpravu v případě, že tyto hodnoty nejsou ideální.

Až teplota vody v jezírku klesne pod 10°C můžete se pustit do odpojení a zazimování veškeré použité technologie, jako jsou filtry, čerpadla nebo UV lampy. Vše je nutné důkladně očistit, zbavit zbytků vody a uskladnit v prostorách, kde nemrzne.

Pokud máte na zahradě koupací jezírko větších rozměrů a na jeho zazimování vám nezbývá čas, můžete využít služeb některé odborné firmy, která se o vše potřebné postará za vás.

Datum: 9.12.2014 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.