Aktuality

Podzim a koupací jezírko

Listí v jezírku

Listí v jezírku

Jedním z nejdůležitějších a nejnáročnějších období pro údržbu koupacího jezírka je podzim. Teplota vzduchu, a s ní tedy i teplota vody v jezírku, už nedosahují tolik vysokých hodnot, začíná opadat listí na stromech, hnědnou a odumírají listy rostlin. Koupací jezírko bude potřebovat vaši zvýšenou pozornost.

V září není přicházející podzim tolik patrný. Toto roční období o sobě dává vědět pouze klesající teplotou. Jen u leknínů se začíná postupně objevovat větší množství uhnilých listů.

Náročnější to začne být až v říjnu. Napadané listí z jezírka se musí častě odklízet a letní teploty jsou už nenávratně za námi. Během října už tedy můžeme odpojit čistící systém. Je zbytečné, aby byl po celou zimu zapnutý. O tento systém je nutné se dobře postarat. Čističky proto důkladně vypláchneme a odstraníme z nich veškerou vodu. Dále vypláchneme UV lampu, kterou umístíme na místo, kde nemrzne. Vedle ní můžete uložit i vyčištěné čerpadlo. Aby nedošlo k úplnému zamrznutí hladiny, je dobré nainstalovat vzduchování či termostat na topení.

Na konci října je pak potřeba postarat se o lekníny, kterým se uříznou listy leknínů. A to i ty zelené. Ovšem tou nejdůležitější prací je vybrání kalu ze dna jezírka. To by se mělo udělat hned na začátku října, dokud je ještě přívětivé počasí.

Na ryby v jezírku je nutné pamatovat už na konci léta, kdy je třeba je pořádně vykrmit, aby měli dostatek tuku a mohly tak přežít zimu. Z vody je také nutné odstranit choulostivé rostliny, jako jsou například vodní hyacinty. Další rostliny jako lekníny s mramorovanými listy stačí uložit 40 cm pod vodní hladinu.

Pokud budete chtít zabránit tomu, abyste neměli na podzim hladinu koupacího jezírka samé listí, umístěte nad jezírko sítě. Ty byste měli mít nad jezírkem alespoň během toho nejhoršího opadu. Veškeré listí pak velmi rychle uschne a ze sítě ho pak lehko vyklepete.

Datum: 17.10.2014 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.