Aktuality

Dvou a vícekomorové koupací jezírko

Koupací jezírko

Koupací jezírko

Kromě jednokomorových jezírek existují i dvou a vícekomorové koupací jezírka. Na většině zahradách se můžete setkat pouze s dvoukomorovými jezírky. Vícekomorová jezírka jsou spíše výjimkou. Každá komora totiž vyžaduje vlastní čerpadlo, takže se koupě a provoz jezírka může jeho majiteli výrazně prodražit.

Dvoukomorová jezírka tvoří koupací a regenerační část. Není pravdou, že obě části musí být umístěny těsně u sebe. Mohou být od sebe vzdáleny a vytvořeny jako samostatné celky propojené hadicemi. Vytvoří se tak vlastně dvě samostatná jezírka. Jednotlivé části mohou ležet jak v rovince, tak dokonce mohou být umístěny i nad sebou (minimálně půl metru). Čerpadlo se pak umístí do té části jezírka, která je položena níž. Například pokud máte v nižší části koupací komoru, umístíte čerpadlo tam. Z této části je pak voda převáděna do části regenerační, ze které pak vytéká samospádem opět do koupací části jezírka. Pamatujte také na to, že čerpadlo musí být umístěno tak, aby voda musela urazit co nejdelší vzdálenost.

Pokud jsou obě části v rovině, nemůže se využít samospád. Řešením pak je využití efektu spojených nádob, kdy je nutné v jedné části stále snižovat hladinu vody a čerpat vodu do druhé nádrže. Voda se pak sama snaží tento rozdíl vyrovnat.

Setkat se dokonce můžete i s koupacími jezírky, kdy koupací část nevypadá ani trochu přírodně, ale tvoří ji klasický bazén. Jedná se tak vlastně o koupací bazén, u kterého je zajištěn ekologický způsob čištění. V koupací části se nenachází žádné rostliny, a protože jsou obě části od sebe odděleny, většina lidí ani nepostřehne, že tyto dvě vodní plochy patří k sobě.

Pokud máte dostatečně velkou zahradu, můžete si na ní vystavět i více než dvou komorové koupací jezírko. Samozřejmě i vícekomorový systém může být v případě, že je regenerační nádrž malá a nestačí vyčistit celé jezírko, doplněn o čističku.

Datum: 30.9.2014 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.