Aktuality

Koupací x zahradní jezírko

Pečujte o své jezírko i na podzimChcete si na vaší zahradě pořídit vodní plochu a nemůžete se rozhodnout, jestli dáte přednost okrasnému zahradnímu jezírku nebo jestli budete chtít využívat jezírko také ke koupání? A je vůbec nějaký zásadní rozdíl mezi koupacím a zahradním jezírkem? Pár rozdílů se určitě najde.

V první řadě si jistě všimnete velikosti samotného jezírka a také vnitřního uspořádání hloubek v jezírku. Na jezírko, které chcete využívat ke koupání, se kladou velké funkční nároky, na které u okrasného zahradního jezírka nemusíte mít ohled. K hlavním funkčním nárokům patří koupací část jezírka, která, pokud si budete chtít pořádně zaplavat, musí mít určitou velikost. V tomto případě by šířka jezírka měla mít minimálně 2,5 až 3 metry, délka by pak měla dosahovat délky minimálně 5 metrů. Pokud k této délce připočtete prostor vyčleněný pro boční mělčiny, které bývají často osázené vodními rostlinami, zjistíte, že velikost koupacího jezírka je oproti klasickému zahradnímu jezírku několikanásobně vyšší.

Zahradní a koupací jezírko se svou velikostí od sebe nemusí tolik lišit v případě, kdy jezírko nebudete chtít využívat ke klasickému koupání, ale jen k menšímu osvěžení během horkých letních dnů. V tomto případě je velikost koupacího jezírka poměrně malá, takže může připomínat okrasné zahradní jezírko.

Pozornost byste měli věnovat také hloubce koupací části jezírka, která by měla mít v nejhorším případě 1,5 metru. V mělčích vodách byste si asi moc dobře nezaplavali. Další nevýhodou pak je, že během horkých letních měsíců by se voda v tak mělké nádrži velmi rychle prohřívala.

U koupacího jezírka pak velmi často bývá hlavní část vyzděna betonovými tvarovkami, čímž se docílí trvalého zpevnění této části jezírka. Díky tomuto zpevnění nemusí být koupací jezírko postupně zvažováno, ale může dojít k většímu skoku. Postupné svažování je typičtější pro zahradní jezírka.

Rozhodnutí, zda si pořídíte okrasné zahradní nebo přírodní koupací jezírko byste tak měli podřídit také tomu, kolik místa můžete na své zahradě pro jezírko vyčlenit.

Datum: 19.8.2014 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.