Aktuality

Vodní rostliny podle stanoviště

koupaci-jejzirko-leknin-bily

Koupací jezírko – leknín bílý

Koupací jezírko by do vaší zahrady mělo dobře zapadat, mělo by vypadat přirozeně a celou kompozici zahrady by mělo tedy vhodně doplňovat. S tím vám pomůže nejen správné umístění jezírka, ale také dobře zvolená dekorace jezírka, o kterou se postarají vhodně zvolené vodní rostliny. Ty se rozdělují podle různých kritérií, jedním z nich je i místo stanoviště.

Vodní rostliny, které se hodí vysadit do koupacího jezírka, se dělí podle místa jejich stanoviště do čtyř základních skupin. První skupinu tvoří vodní rostliny, které koření v nádobě na dně nádrže. Na zimu je ale nutné přesunout je na chráněné stanoviště. Jinak je jich pěstování velmi snadné. Mezi tyto rostliny patří například leknín bílý nebo plavín štítnatý.

Dalším typem rostlin, které vám zkrášlí vaše koupací jezírko, jsou plovoucí vodní rostliny. Ty jsou ale dekorativní jen po krátkou část roku. K nenáročným, ale velmi odolným rostlinách, které vám budou plout na hladině jezírka, patří například vodaňka žabí, řezan pilolistý, bublinatka obecká nebo třeba kotvice plovoucí.

Asi nejvíce vidět budou ve vašem koupacím jezírku příbřežní rostliny, proto je nutné věnovat jejich výběru velkou pozornost. Právě tyto rostliny vám totiž dost podstatně ovlivní vzhled jezírka. Některé rostliny přitom neplní jen funkci dekorační, ale jsou také velmi užitečné, protože odčerpávají velké množství živin. K takovým rostlinám patří například kosatce, které vám koupací jezírko ozdobí i v době, kdy zrovna nepokvetou. Dalšími oblíbenými příbřežními rostlinami jsou puškvorec obecný, blatouch bahenní, šmel okoličnatý nebo třeba pomněnka.

Pro zahradní jezírka jsou také velmi prospěšné ponořené vodní rostliny, a to z toho důvodu, že z vody spotřebovávají množství živin. Ty by ke svému růstu jinak využili řasy. K oblíbeným ponořeným vodním rostlinám patří například růžkatec ponořený, lakušník vodní, žebratka bahenní a mnoho dalších.

Datum: 9.4.2014 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.