Aktuality

Plánování a projektování jezírka

Koupání v jezírku

Koupání v jezírku

S nadcházejícím jarem se blíží i vhodná doba pro výstavbu koupacího jezírka. Ještě před samotným budováním je ale nutné si celý projekt dobře naplánovat. Jezírko by mělo svým tvarem, typem i velikostí ideálně zapadat do zahrady. Zároveň ale musí být plně funkční a co nejméně náročné na údržbu.

Samotný návrh i vybudování jezírka byste měli přenechat odborně vyškolené firmě, která má s výstavbou už nějaké zkušenosti. Odborník vám dokáže správně navrhnout proporce jednotlivých zón jezírka, k tomu vybere nejvhodnější osázení a také navrhne nejlepší filtrační techniku, aby v jezírku fungovaly samočisticí procesy. V první řadě je nutné si dobře rozmyslet, kde přesně se bude jezírko nacházet. Výběr se samozřejmě odvíjí od velikosti zahrady, jejího stylu a konceptu.

Než se pustíte do výstavby, raději o svém plánu informujte sousedy a ověřte si podmínky a požadavky obce a stavebního úřadu.

Při plánování koupacího jezírka byste se měli držet několika zásadními pravidly. Jezírko by nemělo být umístěné v těsné blízkosti stromů, aby nedocházelo k častému znečišťování jezírka. Jezírko by také nemělo být vystaveno přílišnému denní svitu. Pokud umístíte jezírko příliš blízko domu, dejte pozor na izolaci. V takovém případě totiž hrozí podmočení základů. V blízkosti jezírka by měl být také přívod elektřiny pro filtry, čerpadla a osvětlení. Pokud to bude vhodné, volte raději hlubší jezírko, které má stabilnější ekosystém a vyžaduje méně péče.

Aby se v jezírku udržela biologická rovnováha, je důležité, aby ve vodě byl dostatečný obsah kyslíku. Ten se do vody dostane nejlépe pomocí potůčků nebo vodopádů. Použít se také může speciální kompresor. Při výstavě je nutné použít pouze a jedině speciální folie, které jsou odolné proti roztržení, vodotěsné a odolají i většímu mrazu. Výborné jsou například kaučukové folie o síle 1,5 mm.

Datum: 20.2.2014 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.