Aktuality

Stavba vyvýšeného jezírka

Vyvýšené jezírko s fontánkou se stane ozdobou vaší zahradyLíbí se vám vyvýšená jezírka a rádi byste jej měli na své zahradě? To není žádný problém. Zvýšená, neboli nadúrovňová jezírka jsou velmi chytrým řešením pro svažující se zahrady.

Tato jezírka velice dobře vypadají například v malé zahradě či patiu. Vyvýšené zahradní jezírko se tak může stát dominantou vaší zahrady. Velice dobře také vypadá v kombinaci s fontánkou. Vyvýšená jezírka nabízejí celou řadu možností, a to jak aranžérských, tak i architektonických.

Co se týče instalací, budete mít s nimi minimální starosti. Především pak s výkopovými pracemi a posléze s vypouštěním vody z jezírka. Je to mnohem jednodušší, než u zapuštěného jezírka.

V zimě ovšem mohou tato jezírka promrzat. Ovšem, je-li jezírko správně postavené a ryby odstraněné, nevzniká zde žádný problém.

Aby bylo jezírko správě vystavené, je nutné si zvolit správný materiál. Většinou se jedná o cihlu, kámen nebo dřevo. Stěny jezírka by měly mít výšku kolem 60-70 cm. V případě, že v něm plánujete chovat také ryby, je vhodnější mít stěny jezírka nižší, kolem 45 cm. K výstavbě zvýšeného jezírka je dobré použít prefabrikovanou nádrž nebo jezírkovou fólii. Co se týče výstavby, tak snadnější je vybudovat jezírko kruhové, nežli obdélníkové. Proto je velice důležité posoudit své stavební schopnosti ještě před tím, než se do výstavby pustíte.

Stavba zvýšeného jezírka je velice podobná výstavbě klasického zapuštěného jezírka. U vyvýšeného jezírka je však velice důležité, aby nádrž byla umístěna co nejvíce vodorovně. Nádrž se vypodloží polystyrenem nebo pískem a částečně se naplní vodou pro stabilizaci. Kolem nádrže se pak do půdy umístí dřevěné hranoly, na které se pak přidělá obložení. Do vzniklé mezery se nasype směs hlíny a písku v poměru 1:3. Následně se jezírko osází vodními rostlinami.

V případě, že máte vyvýšené zahradní jezírko s kamennou zídkou, je nutné naskládat na sebe přírodní kameny, čímž se vytvoří zídka. Pokud se obáváte, že by zídka mohla spadnout, je dobré ji přizdít maltou. Do vzniklých mezer se pak dají vysázet různé skalničky.

Datum: 29.10.2013 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.