Aktuality

Kamenná zídka zvelebí vaši zahradu

Kamenná zídka se skalní rostlinouAby vaše koupací jezírko zapadlo do reliéfu přírody, je dobré jej doplnit přírodními doplňky. Velice krásné jsou suché kamenné zídky s korytem potoka, které jsou doplněné skalkovými partiemi. Vytvoření říčního toku nebo vodopádu bez vody bylo vrcholem čínského a později také japonského umění. Suché kamenné zídky je možné vidět i v českých zemích. Zejména pak na venkove v kopcovitém terénu. Tyto zídky rozdělovaly pole, vyrovnávaly terén.

Jelikož to v přírodě vypadalo velice pěkně, přesunuly se tyto kamenné zídky také do zahrad, kde plní funkci především dekorační.

Pokud si rozhodnete na své zahradě vybudovat také takovou kamennou zídku, budete potřebovat kámen, který je odolný zvětrávání a kámen, který bezprostředně pochází z okolí zahrady. To je důležité zejména z okrasného hlediska, aby barva kamenů nebyla odlišná. Což by nevypadalo zrovna dobře. Proto se nejčastěji volí žula, břidlice, vápenec, opuk nebo kvalitní pískovec.

Hlavní předností suchých zídek je jejich přirozený vzhled. Navíc je možné zídku osázet skalničkami a jinými suchomilnými rostlinami. Suchá zídka vypadá přirozeně a spolu s barevnými kytičkami naprosto úžasně. Pokud máte svažitý terén, suché zídky jsou výborným řešením.

Opěrná zídka musí být dostatečně pevná. Je totiž důležité, aby udržela váhu vlhké půdy a nepadala. Čím bude vaše opěrná zídka vyšší, tím širší by měla být. Je to důležité z hledisky její stability. A také musí být nakloněná ke svahu. Jinak opravdu riskujete její zřízení.

Kámen se klade na sucho. Při výstavbě vznikají také spáry, které je nutné vyplnit nejlépe zeminou, která je používá jako pěstební materiál a ne jako pojivo pro zpevnění kamenů. Při stavbě se tedy nepoužívají žádné spojovací materiály.  Aby zídka nepadala, je nutné, aby měla vhodný sklon a širokou základu. Dále je nutné, aby všechny mezery mezi kameny byly dokonale vyplněny a kameny provázány. Velice důležitá je také drenážní vrstva zkameniva. Tato vrstva je totiž velice důležitá pro odvod přebytečné vody.

Datum: 11.10.2013 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.