Aktuality

Zvolit jednokomorové nebo vícekomorové koupací jezírko?

Koupací jezírkoPokud jste se rozhodli, že si na své zahradě vybudujete koupací jezírko, musíte se dále zamyslet, zda bude jednokomorové či více komorové.

Jednokomorová jezírka jsou nejvíce rozšířeným typem koupacích jezírek. Tato jezírka jsou složena ze dvou zón. Jedná se o koupací část a o část regenerační, neboli filtrační. Filtrační část nalezneme uprostřed jezírka a lemuje část, která je určena ke koupaní. Velikost regeneračního jezírka má velice významný vliv na čistou vodu. V případě, že filtrační zóna tvoří přes 70% jezírka, nebudete k čištění potřebovat žádnou techniku. Rostliny a bakterii to zvládnou sami. V případě, že obě části tvoří 50 %, je nutné do jezírka umístit čerpadlo, aby se zvýšil pohyb vody. Je-li regenerační zóna menší než 30%, doporučujeme vám koupací jezírko doplnit o čerpadlo i čističku. V případě, že máte v jezírku také rybičky, pořiďte jim UV lampu.

Pokud se rozhodnete pro variantu dvoukomorového jezírka, hned na úvod vám musíme říct, že se jedná o systém sice účinnější, ale také finančně náročnější. Dvou a více komorová jezírka jsou tvořena dvou a více oddělenými komorami. Přitom u každé z nich je nutné mít samostatné čerpadlo. Čím se opět dostáváme k tomu, že čím více komor máte, tím vyšší jsou provozní náklady. Stejně jako u jednokomorových jezírek, zde nalezneme dvě zóny (koupací a regenerační). Tyto dvě zóny je možné od sebe oddělit několika způsoby. Například štěrkovým polštářem, betonovou stěnou či zemním valem. Obě tyto zóny jsou spolu propojeny hadicemi. Jejich princip spočívá v tom, že čerpadlo z koupací části žene vodu do filtrační zóny. Z této zóny voda samospádem vytéká zpátky do jezírka.

Při výběru, zda zvolit jednokomorové či vícekomorové jezírka dbejte zejména na velikost plochy jezírka, na umístnění a v neposlední řadě také na vaše finanční možnosti.

Datum: 12.6.2013 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.