Aktuality

Fólie do koupacího jezírka

Koupací jezírkoPři výstavbě koupacího jezírka musíte mít k dispozici kvalitní fólii nebo skelet. Zda vám bude stačit fólie nebo bude vhodnější zakoupit skelet, záleží především na velikosti vašeho jezírka. V případě, že má být koupací jezírko větší, než 4 m2, je vhodnější pořídit si speciální fólii. Vyjde vás to finančně rozhodně lépe.

Budete-li zakupovat fólii, dbejte na to, aby byla opravdu kvalitní. Zaměřte se na to, zda je odolná vůči UV paprskům. Jinak se vám může stát, že se vám postupem času začnou lámat. Kromě slunečního záření musí být odolná také vůči mrazu, nejlépe do – 30°C. Dále nesmí obsahovat škodlivé látky, které by mohly mít nepříznivé účinky na rostliny nebo na ryby. Pokud se rozhodnete zakoupit tuto fólii, rozhodně počítejte s tím, že se nejedná o levnou záležitost.

Určitě si také kladete otázku, jakou šířku fólie zvolit. To záleží zejména na tom, jak hluboká má jezírko být. Logicky platí, čím je jezírko hlubší, tím silnější bude nutné zakoupit fólii. O přesné šířce fólie se informujte ve specializovaném obchodě.

Do koupacího jezírka jsou vhodné zejména dva typy fólií. Jedná se o PVC fólii, která patří mezi nejpoužívanější. Fólie je flexibilní, měkká a velmi dobře se přizpůsobuje terénu. Také se velice dobře lepí. Tato fólie je doporučována do hloubky 150 cm. Druhým typem je EPDM fólie, která je vyrobena ze syntetického kaučuku. Tyto fólie vydrží mnohem větší zátěž, než fólie PVC. Také se mnohem lépe zpracovávají. Ovšem jejich velkou nevýhodou je jejich vysoká cena.

Co je nutné dále použít, je také kapilární uzávěra, jež je přerušením mezi koupacím jezírkem a zahradou. V případě, že vám tato uzávěra chybí, je velice zřetelná ztráta vody v jezírku.

Budete-li pokládat fólii do jezírka, mělo by být krásné a horké počasí. Fólie se totiž nejlépe pokládají, když jsou pružné. Jejich pružnost způsobuje právě horké počasí. Fólii umístěna na okraj a přetáhněte přes celé jezírko. Následně je nutné vyhladit veškeré záhyby a nedokonalosti. Při manipulaci s fólií buďte však velice opatrní, abyste ji náhodou neprotrhli.

 

Datum: 30.5.2013 | Rubrika: Aktuality

O webu

Na naší webové prezentaci se dozvíte spoustu informací o zahradních jezírkách. O jejich možnostech, výstavbě, technologiích, které je popohání k lepšímu fungování a spoustu dalších užitečných informací. Nabízíme výstavbu koupacích jezírek, zcela přírodních, s neomezenou možností tvorby, jež si určíte jen vy.